Χρήσιμες Συμβουλές Ανατομίας

Η αγορά παιδικών παπουτσιών είναι πολύ πιο απαιτητική απ’ όσο νομίζουμε. Καθημερινά το πέλμα μας δέχεται το σωματικό μας βάρος. Ακόμα και σε εμάς τους ενήλικες, τα λάθος υποδήματα μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις τόσο στο ίδιο το πόδι όσο και στο σώμα μας. Για αυτό πρέπει να επιλέγουμε μόνο κατάλληλα παπούτσια ειδικά για παιδιά!

Αν ζούσαμε σ’έναν φανταστικό κόσμο όπου το έδαφος όπου  ζούμε και περπατάμε ήταν στρωμένοι με ένα χαλί το οποίο θα μας προστάτευε από τις ανωμαλίες του εδάφους, τις διακυμάνσεις μεταξύ ζεστού και κρύου και από πολλά αιχμηρά αντικείμενα διασκορπισμένα τριγύρω μας, ίσως δεν υπήρχε ανάγκη για χρήση υποδημάτων ιδιαίτερα στα παιδιά. Επειδή φυσικά και δεν ζούμε σε τέτοιον κόσμο, χρειάζεται να φοράμε παπούτσια.

Δυστυχώς, παρόλο την τεχνολογική εξέλιξη της κοινωνίας μας αλλά και παρόλο την αδιάκοπη ροή πληροφοριών που έχουμε καθημερινά, στο κρίσιμο θέμα της επιλογής σωστού υποδήματος υπάρχει μεγάλη άγνοια. Παρατηρούμε στα καταστήματα μας  ότι υπάρχουν παιδιά που εξαιτίας των διαφημίσεων ή προτροπών των συμμαθητών τους οδηγούνται στο να καταλήγουν με λάθος παπούτσια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα πέδισης αργότερα.

Μετά απο προτροπή δική σας, λάβαμε συμβουλές από ειδικούς γιατρούς για θέματα ανατομίας αλλά κυρίως "αποστάξαμε" τις γνώσεις που λάβαμε, με γνώμονα  την εμπειρία τριών γενεών που έχουμε, στην κατασκευή και πώληση παιδικών υποδημάτων.

  • Η βάδιση εξαρτάται από την τελική μορφή των κάτω άκρων και των ποδιών
  • Η φυσιολογική εξέλιξη των κάτω άκρων και των ποδιών χαρακτηρίζεται από μεταβολές από την νηπιακή ηλικία μέχρι την προεφηβική κυρίως ηλικία και
  • Επηρεάζεται από τη στάση του ύπνου, του τρόπου καθίσματος και των διάφορων στάσεων του σώματος καθώς και το είδος των υποδημάτων,

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς σε θέματα ανατομίας, ένα παιδί χρειάζεται παπούτσια όταν και μόνο όταν ξεκινάει να στέκεται όρθιο ή έχει κάνει τα πρώτα <<δειλά βηματάκια>> του. Συνήθως αυτό γίνεται στην ηλικία μεταξύ των 11-14 μηνών. Γενικά, ένα παιδί περιμένουμε να ξεκινήσει βαδισή μέχρι 16ο -18ο μήνα. Εάν ξεπεράσουμε και τον 18ο μήνα, τότε πρέπει να εξετασθεί απο ειδικό ορθοπεδικό & παιδονευρολόγο.

Επίσης, πρέπει να μετράτε τακτικά το πόδι του παιδιού, περίπου κάθε 6 με 8 εβδομάδες, όταν κάνει τα πρώτα του βήματα, και κάθε 3 μήνες μετά την ηλικία των 3 ετών. Κάθε πόδι διαφέρει από το άλλο, γι' αυτό πρέπει να μετρώνται και τα δύο. Κατά μέσο όρο, το πόδι μεγαλώνει κατά δύο νούμερα το χρόνο, στις ηλικίες από 1 έως 4 ετών. Δεν αναπτύσσεται σταθερά και σταδιακά, αλλά απότομα, γι' αυτό είναι πολύ πιθανόν το παιδί να χρειάζεται καινούργια παπούτσια λίγες εβδομάδες μετά την αγορά του τελευταίου ζευγαριού

Τέλος να γίνεται αλλαγή των παπουτσιών σε λογικό χρονικό διάστημα διότι το παιδί μεγαλώνει.  Από τη στιγμή που το παπούτσι μετά από  χρήση λαμβάνει τη μορφή του ποδιού του κάθε παιδιού δεν είναι σωστό να δίνουμε στα μικρότερα παιδιά μας αυτά των μεγαλυτέρων. Υπάρχει, η λογική εξήγηση ότι αυτά θα έχουν πάρει τη φόρμα του ποδιού του προηγούμενου παιδιού που τα έχει φορέσει και ίσως προκαλέσουν πρόβλημα στη μηχανική του ποδιού του παιδιού σας.

1. Τα παιδικά παπούτσια καλό θα ήταν να είναι λίγο μεγαλύτερα από το πραγματικό νούμερο παπουτσιού και όχι πολύ εφαρμοστά στο διάστημα μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και του τελειώματος του παπουτσιού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρχει ένας κενός χώρος περίπου 1cm όσο περίπου το πάχος του δάκτυλου μας. Έτσι, επιτρέπεται στο πόδι να αναπτυχθεί σωστά. Τα δάχτυλα πρέπει να απλώνονται με άνεση, όταν το παιδί είναι όρθιο. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ σκληρά αλλά να διαθέτουν ελαστικότητα και να παρέχουν επαρκές εύρος μπροστά  για να επιτρέπει τη φυσιολογική κίνηση των δακτύλων, όταν το βάρος μετατοπίζεται μπροστά κατά τη βάδιση και το τρέξιμο.

💡Για την ευκολία των πελατών μας σε κάθε παπούτσι δίπλα στα δεξιά εμφανίζετε μια μεζούρα με οδηγίες για να βρείτε το σωστό νούμερο σας.

2. Σχετική υποστήριξη της ποδικής καμάρας στο εσωτερικό του υποδήματος. Οι πάτοι να είναι εύκαμπτοι, ισχυροί και να μην γλιστρούν. Το σωστό παπούτσι «αγκαλιάζει» απαλά τις φτέρνες, χωρίς να τις πιέζει, ενώ οι σόλες πρέπει να είναι ελαφρές, ευλύγιστες και σταθερές. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα περισσότερα παπούτσια έχουν στρογγυλεμένες άκρες, για να επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των δαχτύλων. Επίσης, χρειάζεται, σκληρή υποστήριξη στο πίσω μέρος του ποδιού για να αγκαλιάζει τον αστράγαλο για μέγιστο έλεγχο κατά την στήριξη. Είναι απαραίτητο μικρό τακούνι (1-2 εκατοστών) για να  κατανέμονται καλύτερα οι πιέσεις κατά μήκος του άκρου ποδιού. Υπάρχουν και οι κατασκευασμένες ‘ορθοπεδικές’ σόλες (πέλματα) αλλά καλύτερα να  μην χρησιμοποιούνται στα παιδικά υποδήματα επειδή αλλάζει η γεωμετρία του παπουτσιού και αντί για καλό να έχουμε καταλήξει με ένα ακατάλληλο παπούτσι.

3. Το πάνω μέρος του παπουτσιού καλό θα ήταν να είναι δέρμα γιατί ‘αναπνέει’-ανανεώνεται ο αέρας οπότε ο ιδρώτας εξατμίζεται με αποτέλεσμα να μην έχουμε κακοσμία και ανάπτυξη μύκητων.Επίσης το δέρματα προσαρμόζεται καλύτερα στο σχήμα του ποδιού.

4. Να προτιμήσετε Ευρωπαικής κατασκευής παπούτσια επειδή τα δέρματα τους περνάνε από αυστηρούς Ευρωπαικούς ελέγχους και κατά γενικό κανόνα έχουν δέρματα απαλλαγμένα απο χημικά όπως κάδμιο ή μόλυβδο.

5. Επιλέξτε ένα ζευγάρι με κορδόνια ή βέλκρο, για να διασφαλίσετε ότι το παπούτσι θα μείνει σταθερό στο πόδι του παιδιού. Τα παπούτσια με ψηλές άκρες (μέχρι τον αστράγαλο) είναι επίσης μια καλή επιλογή, γιατί δεν επιτρέπουν στα παιδιά να τα βγάλουν εύκολα.

6. Εάν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα διαγνωσμένο από παιδοορθοπεδικό, θα χρειαστεί να φορέσει ορθοπεδικά παπούτσια, τα οποία θα παραγγείλετε με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές, ανάλογα με την πάθηση.

7. Τέλος, το σωστό παπούτσι δεν είναι απαραίτητο να είναι ακρίβο ή διάσημο.

1 από 3

Δείτε όλη την συλλογή μας